2013. szeptember 6., péntek

Mi a hézag, szomszéd?



Ameddig aktív, dolgozó ember vagy és reggel elmész, este hazaérsz, sok mindenről és mindenkiről nem tudod, milyen ember és hogyan is él valójában otthon, a lakókörnyezetedben.
Most van időm, így megfigyeltem őket. Típusok:
Gyerektelen fiatalok: droidok, egész nap dolgoznak, szinte csak este látod őket, amikor beindítják a locsoló berendezést vagy kiviszik a kukát, mert másnap jön a szemetes autó. Mindenhová autóval járnak, házon belül parkolnak, ezért esély nincs arra, hogy az utcán elcsípd őket némi beszélgetésre, információ-bekérésre, mert csak a maguk mögött bezáródott tolókapu nyugtatja meg őket annyira, hogy ki akarjanak szállni autójukból. Éppen ezért az idősebb, a lemenő nap fényénél az utcán lebzselő, padon ücsörgés híján csak zsebkutyát alibiből sétáltató vagy csóró diófát az év minden évszakában megmetsző, infóra éhes, unatkozó szomszédok baromira utálják őket.
Gyerekes fiatalok: ismertető jelük, hogy az ablakokat a gyerek ébrenléte alatt szigorúan zárva tartják, nehogy ki lehessen hallani, ahogy aznap (pedig még nincs dél) ötödszörre ordítják le a gyerek fejét, miszerint aludnia kéne és mégis mi a büdös franc a baja, miért vinnyog, pedig mindent megkapott, többször is, most meg tessék, megint eltelt 3-4 óra üvöltéssel, lehet újra etetni! Bőgés ezerrel, ezt nem hiszem el, mindjárt megőrülök, meg hasonlók szűrődnek ki. Aztán amikor a gyerek valami csoda folytán elaludt, gyors szellőztetés, erkélyen vagy kertben protokoll teregetés jókedvűen, kiegyensúlyozottan, hogy lássák a fent leírt nyugdíjasok, milyen jó anya ez, és igazából őt aztán semmi nem viseli meg, stb. Aztán amikor végre hazaér a férj, a gyereket azonnal a kezükbe nyomják és azzal a lendülettel, 220 km/h gyorsasággal húznak el az utcából autójukkal bármely, de szigorúan nem a legközelebbi szupermarketbe, ahol újra átélhetik régi életüket és önfeledt vásárlásba kezdenek. Minden sort szép lassan végig járnak, minden terméket megnéznek, közelről is, gyümölcsöket, zöldségeket megszagolgatják, mint aki legalábbis 23 évet ült és most szabadult. Őrület, hogy 1 ilyen óra mennyire fel tud tölteni… vagyis ezeket.
Dolgozó középkorúak: langyos víz. Semmi érdekes nem történik velük. Elmennek reggel, hazajönnek délután, a kertben sütögetnek néha a családdal. A gyerekeik már nagyobbak, közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat végzik, ezért többnyire jól neveltek és már kussolni is tudnak, ami nagy előny. Néha átadnak egy-egy üveg lekvárt vagy befőttet, cserébe nem várnak semmit. Tényleg nem. Ugye nem?
Nyugdíjasok: ők a legviccesebbek. Több fajtáját különböztethetjük meg. Az első a normálisak, akik magas intelligenciával rendelkeznek, hasonló életet élnek, mint aktív korukban, csak mindezt most már házon belül teszik. Még igénylik, így eljárnak néha ide-oda szép ruhában, csendben élnek, nem harsányak, kedvesek, ha meglátogatják őket a gyerekeik, unokáik, megállapítható, hogy nagyon szép a családjuk. Ha megszólítanak (ez ritka, inkább Te őket), látszik, hogy magasan iskolázottak vagy csak olvasottak, nagy a lexikális tudásuk, mindenről van véleményük, nem is akármilyen, aztán azon kapod magad, hogy jó velük beszélgetni és még a végén megkedveled őket. Szép a kertjük, a házuk, egyszóval rádöbbensz, így szeretnél majd Te is élni, ha megéred. A második a megkattantak, akik vagy egyedül élnek, vagy hasonlóan besztónult házastársukkal és a legnagyobb élményük az, hogy az utcában játszó kisgyerekeket ijesztgessék. Ők azok, akiket már a filmekből ismerhetünk, látványosan, a gyerekek előtt, rituálisan kivégzik a véletlenül berepült labdákat, a műfogsorukkal dobálóznak és szégyentelenül kiszúrják az autód gumiját, ha véletlenül a házuk elé parkolsz. Ezekről szót se többet. A harmadik a seftelősök. Például otthon autót szerelgetnek havernak, persze olcsóbban, mint egy szakszervíz, habár el tudom képzelni, milyen eredményességgel, ha kéthetente ugyanazt az autót látom a kertben… A másiknál minden héten egyszer megjelenik egy Transporter, farral beáll a kertbe, hátsó ajtókat kitámasztják és töméntelen mennyiségű raklapot tesznek ki, mindezt kicsit sem csendesen, és persze általában késő este, hogy senki ne lássa, aztán másnaptól elkezdődik a napi rutin. Úgy 9-10 körül nekilát és délután 4-5-re végez vele, ugyanis feldarabolja vagy nem tudom, mi a lóf*t csinál velük, belőlük, ha trójai falovat karácsonyra onokának, az sem érdekel, és értem én, hogy kevés a nyugdíj, na de Lajos bácsi, mi a büdös francért kell reggeltől-estig vinnyogtatni azt a k*va sarok köszörűt? Ha akartam volna, ipari övezetbe költözöm, de nem akartam! Meg tetszik látni, hogy a végén eldobom úrinő mivoltom, telefonhoz nyúl a kezem és akkor csúnya vége lesz! Elnézést, némi saját tapasztalás felkorbácsolta az indulataimat. Persze minderről addig fogalmam sem volt, ameddig eljártam dolgozni és csak egy kedves öregurat láttam, aki bájosan integetett nekem, amikor hazaértem és egészen addig láttam, ameddig be nem csukódott mögöttem a tolókapu…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése